Tandblekning

Tandblekning och metoder

Tänder blir mörkare med åren – och det finns flera anledningar till det. Mat och dryck färgar tänderna, likaså tobak. Även sjukdom kan vara orsak till missfärgning. På senare år har det blivit populärt att bleka sina tänder, vanligtvis med blekmedel i gelform. Alternativen är att utföra behandlingen i hemmet eller på tandvårdsmottagning. Rekommendationen är dock att först undersökas av tandhygienist eller tandläkare. Att bleka sina tänder ska vara ett nöje och inte en obehaglig upplevelse. Gör därför endast behandlingen hos utbildad tandvårdspersonal som har kunskap om behandlingsalternativ och risker. Har du ilningar i tänderna eller tunn emalj är tandblekning inte för dig – inte heller om du snusar, röker eller väntar barn. Innan tandblekning är möjligt måste tandläkare laga eventuella hål och avlägsna missfärgningar och tandsten. Du kommer inte bli nöjd med resultatet annars.

Behandling på mottagning tar ungefär 60 minuter. Väljer du att utföra tandblekning i hemmet måste först en avgjutning av dina tänder göras av tandhygienist eller tandläkare. Avgjutningen fylls med blekgel och används upp till två timmar om dagen, alternativt på natten. Efter behandling upplever många obehag av ilningar och irriterat tandkött, det brukar dock försvinna inom några dagar. Inom de närmsta dagarna bör blåbär och rödvin – eller mat och dryck med starka färger överlag – undvikas i största möjliga mån. Behandlingen är förhållandevis enkel, resultaten blir därför lyckade. Bruna och gula tänder är särskilt enkla att bleka. Däremot är det mer eller mindre omöjligt att bleka tänder som missfärgats av metall eller tänder med skadad tandnerv, det vill säga skadad pulpa.

Tandblekning är en kemisk process. Blekmedlet förvandlar missfärgade ämnen till mindre färgade ämnen genom att bryta igenom emaljen och tandbenet, eller dentinet som det kallas. Den vanligaste metoden är att använda gel som innehåller karbamidperoxid, alternativt väteperoxid. Använder man blekskena innehåller gelet även fluor och kaliumnitrat, man hävdar att det minskar risken isningar under pågående behandling. Strikta regler begränsar innehållet i blekmedel till sex procent väteperoxid, gäller även för motsvarande effektstyrka av andra medel än väteperoxid. Tandblekningsmedel får endast användas av den som fyllt 18 år. Tandläkare sköter den första behandlingsomgången – tandhygienister får genomföra behandlingen under uppsikt av tandläkaren.

Exempel på preparat som används för tandblekning är

• Blekmedel
• Blekgeler
• Engångsremsor
• Lack

Majoriteten som bleker sina tänder blir nöjda. Resultatet beror framför allt på tandens ursprungsfärg, typen av missfärgning samt hur länge tänderna varit missfärgade. Det vanligaste är att tänderna håller sig vita i ett till tre år – och det finns inte forskning som bevisar att det skulle vara farligt att bleka sina tänder med jämna mellanrum. Många får dock ilningar i tänderna och irriterat tandkött – men det är bekymmer som försvinner inom ett par dagar. Vill du bleka dina tänder? Kom ihåg att konsultera en tandläkare innan du tar ett beslut, annars finns risken att du blir besviken. Det är inte alla som kan, eller åtminstone inte som borde, bleka sina tänder och det är nödvändigt att ta reda på huruvida man kan göra det eller inte. Bland annat handlar det om hur tunn emaljen är på ens tänder.

Tandblekning